02.08.2024

ЄСПЛ постановив, що Грузія компенсує збитки постраждалим протестувальникам

У своєму історичному рішенні Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) оштрафував Грузію, зобов’язавши її виплатити компенсацію на загальну суму понад 153 000 євро жертвам насильства з боку поліції під час протестів, відомих як «Ніч Гаврилова», які відбулися в червні 2019 року.

Нагадаємо, протести виникли у відповідь на участь депутата Державної думи Російської Федерації Сергія Гаврилова у засіданнях грузинського парламенту, що викликало обурення серед грузинських громадян. Події тієї ночі переросли в масові зіткнення з поліцією, під час яких постраждали понад 240 осіб. У відповідь на ці злочини потерпілі подали 26 скарг до ЄСПЛ.

  • Суд визнав, що, хоча грузинська влада розпочала розслідування цих інцидентів, надані пояснення не виправдовують недостатніх зусиль для проведення повного розслідування в останні роки. ЄСПЛ підкреслив, що труднощі з ідентифікацією поліцейських, які стріляли немаркованими гумовими кулями, значно ускладнили цей процес.
  • Зафіксовані ЄСПЛ правопорушення стосувалися процесуальної частини права на захист від катувань і нелюдського поводження (ст. 3 ЄКПЛ) з огляду на те, що основне розслідування в Грузії досі не завершене, в тому числі через вплив пандемії коронавірусу.
  • Компенсація, яку Грузія повинна виплатити, становить від 1 800 до 15 000 євро для окремих жертв, плюс додатково 6 000 євро на покриття судових витрат і податків.

Це рішення ЄСПЛ було винесено у критичний для Грузії час, коли Європарламент обговорює можливість призупинення статусу Грузії як кандидата на членство в ЄС через ухвалення скандального закону про «іноземних агентів». Рішення підкреслює важливість дотримання прав людини та необхідність об’єктивного розслідування правопорушень під час державних криз.

Останні новини конгресу